Akkerlanen

Vlakbij

centrum

Waalwijk. Een plek waar je heerlijk kunt wonen, werken en ontspannen. Waar het aangename ritme van de binnenstad geruisloos overgaat in de serene rust van de buitengebieden. Waar de mensen nog tijd voor elkaar hebben. Iets voor u?

‘Wolluk’ zoals de bewoners zeggen, kent een aantrekkelijke binnenstad met een bruisend stadsleven. De vele gezellige terrassen rondom het Stationsstraat, het uitgebreide en gevarieerde winkelaanbod, het levendige verenigingsleven en tal van evenementen door het jaar heen maken Waalwijk tot een gezellige stad.

Vlakbij centrum

‘Bourgondisch, ongedwongen, dynamisch’

Hugo de Groot

Waalwijk wordt al in de 12e eeuw genoemd als ‘Walwic’. In 1303 kreeg het stadsrechten. Een beroemde tijdelijke inwoner was Hugo de Groot, die nadat in zijn boekenkist uit Slot Loevestein ontsnapte, tijdelijk in Waalwijk verbleef.

In 1471 werd het Klooster Nazareth gesticht, waaraan in de Grotestraat nog de Kleine Poort herinnert. Op de plaats van dit klooster vinden we tegenwoordig de Sint-Jan de Doperkerk. In de Hooisteeg herleeft het verleden van de Waalwijkse schoenenindustrie.

Verzorgingsfunctie

Ooit bestond Waalwijk uit een aantal kleine kernen, waarvan Baardwijk en Besoyen de bekendste zijn. Tegenwoordig zijn ook de dorpen Sprang-Capelle en Waspik aan Waalwijk toegevoegd, waardoor de totale gemeente inmiddels 48.000 inwoners telt.

Waalwijk heeft een belangrijke verzorgingsfunctie voor het omringende gebied van in totaal zo’n 100.000 mensen. De stad investeert dan ook fors in onderwijs, sport, cultuur en gezondheidszorg. Ook de infrastructuur van Waalwijk is goed op orde. Wilt u andere plaatsen bezoeken, dan bent u met de auto via de A59 binnen een half uur in Den Bosch, Tilburg of Breda.

Sport en cultuur

Sport en cultuur

In de directe omgeving van uw woning vindt u tal van faciliteiten zoals scholen en sportverenigingen. Wat dacht je van Waalwijks trots: het Mandemakers stadion waar profvoetbalclub RKC speelt. Cultuur snuiven doe je in theater De Leest of het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum. Het jaarlijks terugkerende sportevenement ’De 80 van de Langstraat’ is een volksfeest voor zowel sporter als supporter.

Ecopark

Waalwijk kent een uitstekend ondernemers- en werkgelegenheidsklimaat. Duurzaamheid heeft Waalwijk daarbij hoog in het vaandel. Een exponent daarvan is het Ecopark, een installatie voor de opwekking van duurzame energie. Hiervan maken een windmolenpark, een zonnecentrale en een stortgasinstallatie deel uit.

Vlakbij centrum

Recreëren

In de vele buitengebieden is het prima recreëren. Hier kunt u naar hartenlust wandelen, fietsen, zwemmen, surfen enzovoorts. Wat dacht u van een bezoek aan het enorme stuifzandgebied Loonse en Drunense Duinen of de Efteling. Wandel of fiets over het groene Halve Zolenpad, de voormalige spoorlijn door de Moerputten. In de omgeving van Waalwijk vindt u verder natuurgebieden als de Leemkuilen, het Labbegat, de Dullaert, de Dulver en de Hoven, het Vlijmens Ven, de Moerputten en het Bossche Broek.

Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat

Om de kwaliteit van de omgeving rond de A59 (tussen ’s-Hertogenbosch en Waalwijk) te verbeteren, is er een programma ontwikkeld. Het programma Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) verbetert niet alleen de veiligheid rondom gevaarlijke op- en afritten en meer doorstroming van het verkeer op de A59, maar zorgt ook voor behoud van natuur, meer mogelijkheden voor recreatie en economische activiteiten en een betere leefbaarheid in de kernen.

Aansluiting 40 neemt de functie van aansluitingen 38 en 39 over. Het verminderen van het grote aantal toe- en afritten op de A59 komt de doorstroming ten goede. Via randwegen worden Drunen-West en Waalwijk goed bereikbaar gemaakt. Vanaf aansluiting 40 is een nieuwe brug over het Drongelens Kanaal gerealiseerd. De nieuwe weg loopt parallel langs de noordzijde van de A59 en is aan de rand van Waalwijk aangesloten op de Kloosterheulweg.

×