Bos, heide en zand. Heel veel zand. De Loonse en Drunense Duinen is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Een plek die nooit hetzelfde is. De wind zorgt voor een steeds wisselend landschap. Een plek waar je uren kunt dwalen.
In de veertiende eeuw gingen mensen massaal bomen kappen voor brandstof. Zo ontstond een groot heidegebied op de plek waar we nu de Loonse en Drunense Duinen kennen. Door de intensieve begrazing van vee en het plaggen van de bodem, raakte deze uitgeput. De wind en het zand kregen vrij spel. Zoveel zelfs dat dorpen en akkers eronder dreigden te verdwijnen. Nieuwe aanplant volgde om het oprukkende zand tegen te houden.
En dat zie je vandaag de dag nog steeds: de struiken bovenop een zandrug zijn in veel gevallen de kruinen van bomen die eronder zitten.
Vanuit Akkerlanen ben je werkelijk in no-time in dit unieke gebied. Tussen de enorme stuifzandvlaktes zie je de ondergestoven boomkruinen. Daartussen openbaart zich een enorme fauna van vogels, krekels en amfibieën. Ben je moe, leg dan aan bij een van de vele horecagelegenheden: Bos en Duin, de Rustende Jager of de Roestelberg.
Je doorkruist de Loonse en Drunense Duinen te voet, per fiets, mountainbike of te paard. Sta niet versteld als je plotseling op een herder met zijn schaapskudde stuit.